Selyemfestés foglalkozás kiskorú menekültekkel

Nagyobb kép megtekintéséhez kattints a képre!

Együttműködés az AMARANT Egyesülettel /ad.sz.:13-02-000458/, akik a fóti Károlyi István Gyermekközpont Kísérő Nélküli Kiskorúak Otthonában tartott BARAKA - művészetterápiás programot tartották. Felkérésükre, programjuk keretében Papp Krisztina egyesületi tagunk 2015.06.21. és 2016.04.30. között 10 alkalommal tartott selyemfestő foglalkozást a kiskorú menekültekkel.

Papp Kriszti beszámolója, munkájáról:
Ezek a fiúk 14 - 18 évesek voltak, Afganisztánból, Szíriából érkeztek hazánkba és rövid itt tartózkodás után továbbindultak Nyugat-Európa irányába. Anyanyelvükön kívül nem nagyon beszéltek más nyelvet, csak egy-két fiú beszélt keveset angolul. Ez azonban nem volt akadály a foglalkozások alatt, melyek vidám légkörben teltek.
Ha jó idő volt, szívesen állítottuk össze a festőkereteket a kinti asztalokon és ha még a nap is sütött, akkor a napfényfestés technikájával is kísérletezhettünk. Miután megmutattam nekik az alapokat, hogy miként fut a festék a selymen, hogy hogyan kell a kontúrozóval dolgozni stb., hamar feltalálták magukat és szebbnél szebb alkotások születtek. Alkalmanként vagy elmerülten dolgoztak vagy egymással tréfálkozva mutatták meg, hogy ki hogyan éli meg a sok változást távol a hazájuktól. Sokszor került a selyemre a fekete, piros és zöld szín, melyek hazájuk zászlaján szerepelnek. A hegyek, fák, házak, csillagok jelképezték a távoli otthonukat.
Szerettem velük dolgozni, mert talán sikerült pár pillanatra elfelejteniük azt a sok szomorúságot, amiért el kellett hagyniuk a hazájukat, a családjukat és most a foglalkozások alatt újra gyerekek lehettek!

 

Elérhetőség

foglalkozás-vezető
Papp Krisztina, egyesületi tag
pappkriszti5@gmail.com

info@alkotoelet.hu