Kurt Vonnegut üzenete

Ajánló

Az alkotás felszabadító és örömteli voltát szeretnénk alátámasztani Kurt Vonnegut neves amerikai kortárs regényíró és esszéista szavaival, melyet az őt megkereső középiskolásoknak írt:
"Köszönöm barátságos leveleiket. Sajnos nem vállalok már több nyilvános szereplést, ráadásul, amit mondani tudnék önöknek, csupán ennyi: Gyakorolják a művészeteket!
Bármilyen művészetet. Zenéljenek, daloljanak, táncoljanak, színészkedjenek, rajzoljanak, fessenek, szobrászkodjanak, írjanak --- az sem számít, hogy jó-e vagy rossz-e az, amit csinálnak, mert nem az számít! És ne azért tegyék, hogy meggazdagodjanak, vagy híresek legyenek, hanem --- azért, hogy megtapasztalják a fejlődésüket, hogy rájöjjenek, mi van Önökben legbelül, és hogy növekedjen a lelkük.
Úgy értem, most azonnal kezdjenek hozzá!
Írjanak, táncoljanak, rajzoljanak valamit, de ne mutassák meg senkinek, mert maga az alkotás öröme fogja Önöket bőségesen megjutalmazni azáltal, hogy megtapasztalhatják, milyen is az, alkotva fejlődni, megtanulhatnak valami újat magukról és hogy az alkotás által növekszik a lelkük. A Jóisten áldja meg Mindannyiukat!"
Kurt Vonnegut, 2006. november 05.